Posilovani.net  
 Posilovani.net - Domů - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -

forum.posilovani.net / Výživa / Tvaroh - proč nemá ve vašem jídelníčku co dělat....
Autor Zpráva
Legi

Moderátor
# Zasláno: 16 Lis 2014 15:13

Po tisícím prvním jídelníčku, který mi byl zaslán ke kontrole a který obsahoval opět evergreen všech jídelníčků...tvaroh...jsem se rozhodl vypořádat se s tímto tématem jednou provždy.

Čistý tvaroh, nebo-li taky kasein, je jedním z vedlejších produktů mlékárenského průmyslu, který byl do sportovní výživy uveden v 70tých letech rozhodnutím nejvyššího Sovětu. Za minulého režimu se žádné speciální proteinové produkty pro sportovce nevyráběly a ani nedovážely, takže to tehdejší vedení ČSTV vyřešilo tak, že se silovým sportovcům doporučovalo mimojiné konzumovat měkký tvaroh, kterého bylo nadbytek a byl levný.

Časem se ovšem přišlo v laboratoři na to, že kasein má jen velmi malou využitelnost a že působí z důvodu nevyváženého poměru aminokyselin dokonce katabolicky, jinými slovy....při častém příjmu tvarohu vám může zmizet až 30% svalové hmoty.

Toto se ovšem netýká namíchaných proteinů, tedy vícesložkových a micelárního kaseinu, kde je využitelnost velmi vysoká a proto nic podobného nehrozí.

Závěrem bych chtěl říct, že když si dáte občas jednu porci tvarohu, nebo cottage sýru, určitě se nic špatného nestane. Tento článek jsem napsal pro všechny jako varování, jejichž jídelníček sestává z tvarohu k snídani, ke svačině, před spaním a to každý den, sedm dní v týdnu, čtyři týdny v měsíci. Pokuď tedy konzumujete často tvaroh a nemáte výsledky, je toto velmi pravděpodobně důvod, proč tomu tak je.

48let @ 195cm @ 135kg
Fitnesak94

Člen
# Zasláno: 16 Lis 2014 15:28

a to jsem si myslel, ze do sebe dam 24 kvalitnich bilkonin a sup do postele. Cim to nahradit ? denne mam 200g kure, 45g protein. Nejaka levna bilkoivina jeste ? napada me jen ta sunka.
Legi

Moderátor
# Zasláno: 16 Lis 2014 15:55

Před spaním radím užívat pouze tekutou náhradu stravy, aby se člověk kvalitně vyspal, čili micelární kasein, nebo vícesložkový protein. Přes den je k mání nespočet bílkovinných zdrojů, jako je maso, lustěniny, ovoce, zelenina a v neposlední řadě opět vícesložkový protein, kterým se dá nahnat opravdu hodně. Pro všechny cenově citlivé konzumenty mám jednu radu. Spočítejte si, kolik stojí kilo čisté bílkoviny z vícesložkového proteinu (800-1100 Kč) a kolik z normální potravy. Abysme porovnávali bílkovinu podobné využitelnosti, spočítáme si to např. z hovězí svíčkové, což vychází přiblizně na 2500 Kč. Je to sice jen velmi obecná kalkulace, ale jasně z ní vyplývá, že investice do kvalitního vícesložkového proteiňáku se rozhodně vyplatí. Zase ovšem platí, že nelze konzumovat celý den bílkoviny jen z proteiňáků. Člověk potřebuje spousty ostatních látek, vitamínů a stopových prvků, které v suplementech většinou nenajdete. Proto i ten biftek má svou nezastupitelnou roli.

48let @ 195cm @ 135kg
quakmen

Člen
# Zasláno: 17 Lis 2014 15:23

tak to je článek na maximální úrovni.
krasně napsáno.
jinak jsem postižený tím že počítám využitelnost bílkovin v těle a to v porovnáním ke kosternímu svalu.
a jednou jsem počítal i maso a vícesložkový protein a protein má lepší využitelnost, neznamená to že bych člověk měl vše čerpat z prášku, ale je to velmi kvalitní doplněk, ale jak Legi psal jídlo má spoustu důležitých minerálů a vitamínů.
Ideální je to kombinovat.
tvaroh používám, ale jen jednou za pár měsíců že si udělám pomazánku.
s tvarohem si tělo špatně poradí.
quakmen

Člen
# Zasláno: 17 Lis 2014 15:29

Fitnesak94
dostaneš do sebe 24 bílkovin, ale využitelnost je strašně malá. kup si raději micerální kasein a ještě lépe vícesložkový protein a ušetříš.
když si spočítáš kolik stojí tvaroh, nebo spíš když si počítáš že když tvaroh má využitelnost několik desítek procent a vícesložkový protein 80-99%
tak jaká bude potom cena na G využitelné bílkoviny. vyjde ti že protein je na to líp
Starosta

Administrátor
# Zasláno: 18 Lis 2014 08:18

Legi ozaj super napísané je to jednoduché, pravdivé no paráda
Legi

Moderátor
# Zasláno: 18 Lis 2014 13:03

Tak neobjevil jsem Ameriku. Ostatně podobný článek už tady před léty postoval Tetsuo. Jde v podstatě o jedno a to samé.

http://forum.posilovani.net/index.php?action=vthre ad&forum=5&topic=3878

Při prohlížení internetu jsem dokonce narazil na článek jedne Bc. (čertví, co to znamená), kde autorka přímo píše, že je tvaroh plnohodnotná bílkovina a že se rychle tráví. A tak ať se pobavíte všichni...

http://www.viviente.cz/tvaroh/

48let @ 195cm @ 135kg
Legi

Moderátor
# Zasláno: 18 Lis 2014 18:35

Tak se omlouvám, článek napsala inženýrka. Tím se vše vysvětluje.

48let @ 195cm @ 135kg
Rybicka

Člen
# Zasláno: 19 Lis 2014 08:17 - Změnil/a: Rybicka

Pokud si dám 1 klasický tvaroh (vaničku) denně a 1 x krát denně cottage sýr (150-200 g) je to OK? Díky.
Navíc denně sním dost vajec, takže pokud je sním k tvarohu měla by se ta využitelnost značně zlepšit. Ale i kdybych tedy vejce k tomu nejedl, je opravdu velký problém 1 tvaroh, 1 cottage za 24 hodin?
Fitnesak94

Člen
# Zasláno: 19 Lis 2014 09:19 - Změnil/a: Fitnesak94

Uz se nemuzu dockat co Legi odepise
Legi

Moderátor
# Zasláno: 19 Lis 2014 12:43

Chvilka napětí....

Pakliže to člověk kombinuje s vejci, masem a luštěninami, využitelnost se prudce zvýší a svalová regrese již nehrozí, nicméně pojďme se na to podívat z jiného pohledu.

Představ si objem toho tvarohu a cottage sýru, co musíš sníst a kolik k tomu musíš sníst jiných potravin, abys dosáhl přiměřené využitelnosti. To je kvantum jídla, na jehož trávení vyplýtváš v tomto případě až 30% využitelné energie v tom jídle obsažené. Bude se to trávit několik hodin, bude to zavazet v trávícím traktu a bude to tam hnít. Budeš cítit diskomfort, budeš nafouklý a nebude se Ti chtít cvičit. Tvaroh je prostě v přímém rozporu s teorií sportovní výživy, která hlásá....abyste konzumovali odpovídající energetický objem vysoce využitelné a rychle stravitelné potraviny. K tomu, aby se něco válelo ve střevech je určená vláknina, čili ovoce a zelenina.

Sumarizace....tvaroh příliš zatěžuje trávící trakt a tráví se tak dlouho, že v podstatě nedovolí ostatním živinám, aby buď byly vůbec přijaty orálně (jste plní), nebo aby se efektivně strávili v GIT a přešly stěnou tenkého střeva do krevního oběhu. Už jsem to říkal několikrát, ale uvědomte si, že živina je využita až tehdy, pokuď se objeví v krvi a játrech. K tomu je potřeba udělat v trávícím traktu ty správné podmínky. Když tam naházíte 1/4 kila betonu, co se asi tak stane?

Vysvětlivka: beton = tvaroh

48let @ 195cm @ 135kg
Legi

Moderátor
# Zasláno: 19 Lis 2014 19:36

Dostávám zprávy, že tento topic vnímá dost lidí jako kontroverzní, ba přímo svatokrádežný. Starostu prý dokonce chtěli kamenovat!

K tomu mohu říct jen následující. Je to hodně zakořeněný mýtus a hodně lidí má zafixiváno, že večer musí sníst tunu tvarohu, jinak budou v noci hladovět a dostanou se do katabolismu a nevyrostou jim svaly. Již před dávnou dobou se jasně ukázalo, že tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou a je nekriticky papouškována na věky věků. Toto je přesně ten příklad. Není hloupé se mýlit, hloupé je v bludu setrvávat, i když vám někdo jiný zjevil pravdu. A to považuji za svůj úkol.

48let @ 195cm @ 135kg
Kokain

Člen
# Zasláno: 19 Lis 2014 20:16

Celý můj život je jedna velká lež ani nevím, jestli má vůbec cenu pokračovat

Moderátor
# Zasláno: 19 Lis 2014 20:25

Koky, vždycky má cenu pokračovat. Nikdy nevíš, co se zítra stane úžasnýho.

48let @ 195cm @ 135kg
quakmen

Člen
# Zasláno: 20 Lis 2014 19:09

Tak jsem dal dotaz na http://www.viviente.cz/tvaroh/
Jak došli na to ze tvaroh je tak úžasný a lehce stravitelný.
A komentář je smazány
Tak ho tam napíši znovu
Legi

Moderátor
# Zasláno: 20 Lis 2014 20:18

Tak tos mě pobavil.

48let @ 195cm @ 135kg
danco8300

Člen
# Zasláno: 20 Lis 2014 20:35

No tak toto je dosť zaujímavá, ale aj "viac stranná " téma..

Vždy budú 2 strany. Jedna bude tvrdiť, že je dobrý na ten večer a tá druhá, že nie.. No osobne za seba s niektorými časťami úvodu témy nesúhlasím.. Presnejšie s tým katabolizmom. Ja mám tvaroh asi 5x za týždeň v pracovné dni, kde mi to do jedálnička vyhovuje a dokonca si ho dávam večer a nič také som nezaznamenal.. Síce je pravda, že moja dávka tvarohu je asi 100g čo je polovica vaničky, ale v tom nevidím až taký rozdiel..

Osobne si myslím, že keby som si mal kúpiť viaczložkový proteín, alebo mic. kasein a užívať ho aj viac krát denne, nenadobudnem taký pristup a počet živín, ktorý potrebujem.. Z nápojov často získam hlavne to na čo sú určené...

čiže v skratke si myslím , že keby som si dokázal postaviť jedálniček tak, aby som prijal potrebne množstvo ( v tomto pripade ) bielkovín, bez použitia doplnkov stravy, nič by som na tom nepokazil ba i dúfam, že len získal...

Toto je len môj osobný názor a dúfam, že sa k nemu vyjadríte aj vy odbornejší.

PS: Ak sa mám ešte vratiť k tvarohu a jeho cene... Som z dediny, takže mi kravička behá po lúke, čiže stačí vyhrnúť rukávy a urobiť si domáci tvaroh viac-menej zadarmo..
Legi

Moderátor
# Zasláno: 20 Lis 2014 21:39

S tím katabolismem to rád vysvětlím. Toto může nastat jedině tehdy, pokuď by byl celkový příjem bílkovin silového sportovce nedostatečný, což se prakticky může stát velmi lehce. V metabolickém obratu organismu se potom neúplná bílkovina (v tomto případě kasein) musí doplnit potřebnými aminokyselinami ze svalu, pokuď se nedoplní jinými bílkovinami ze stravy. Při převisu bílkovin nad požadavek organismu se nevyužitelné části bílkovin vyloučí z těla ven.

Pokuď sis všiml, psal jsem to jako varování těm cvičencům, kteří, ať už kvůli mýtu o tvarohu, nebo z finančních důvodů, konzumují monotematicky každý den tvaroh ve velkém množství. Přesto, že to většina lidí s tvarohem nepřehání, nebo bílkovinné zdroje kombinuje, nevidím jediný rozumný důvod, proč tvaroh konzumovat, pokuď máme vhodnjší a levnější alternativy, které zdaleka tolik nezatěžují GIT, toť celé.

Na druhou stranu vždycky říkám....nad gustem žádnej dišputát.
V každém případě, dky za názor a příspěvek!

48let @ 195cm @ 135kg
PeteerS

Člen
# Zasláno: 29 Říj 2015 20:51

Zeptám se a co třeba kombinace půlka vaničky tvarohu(odtučněný) + protein na noc?
jinak 140 g bílkovin(vajíčka, maso, protein), cca. 300 g sachar. (objem) denně.
Díky za opověď
Legi

Moderátor
# Zasláno: 30 Říj 2015 09:42

Jestli Ti to vyhovuje, proč ne, na druhou stranu záleží na druhu proteinu. Pokuď je to WPC, může to být prospěšné, jestli je to vícesložkáč, ničemu to neprospěje. Otázka je také, proč konzumovat odtučněný tvaroh.

48let @ 195cm @ 135kg
PeteerS

Člen
# Zasláno: 30 Říj 2015 09:52

Myslíš že by byl lepší polotučný?Proč
Protein je Czech virus
Legi

Moderátor
# Zasláno: 31 Říj 2015 09:41

Protože tuk potřebuješ.
Uvést jen značku proteinu, to je jako kdyby ses ptal na náhradní díl do auta a řekl, že máš Škodovku. Co to je za protein? To je oč tu běží.

48let @ 195cm @ 135kg
wulfur

Člen
# Zasláno: 13 Čvc 2023 10:57

Asto837.7CHAPPERFMonaLuchEverTaxiFeliChriMattClasAlan
BecoClauXVIIKingStylGuruUnitMicrrgarAnthJuliLeipChil
ElseDoveErnsPalmCeliJameScotChacDaddInteErnsAquoPalm
CredRougNickAeliToshCleaMaybPhilVivaKentPushRaisXVII
FielgunmFranJameAuguMeriCallElegSelaAldoFELIXVIIHund
NikiErnePushAkirChriWorkFeliGlenBergBlanHervNasoCirc
AlexZoneZoneArtsJPANGaryLAPILibePostAiliGravLicyBaby
SideEmilBarbUltiZoneIrwiBertASASGezaGeniZoneMichwwwa
CarrThatNichReflZoneDaiwideaChetZoneTaleJameClub
Vaše odpověď
Tučné  Kurzíva  Podtržené  Odkaz na obrázek  Insert YouTube video   URL    vypnout *Co to je?

:) ;) :-p :-( :-D smirk :up: :down: :up2: :hi: :clapping: :handshake: :smile: :tease: :wait: :giggle: :winking: :laugh: :cool: :confused: :nodding:
Další smajlíci Zakázat smajlíky
» Uživatelské jméno  » Heslo 
Do diskuse mohou přispívat jen registrovaní uživatelé. Zadejte své přihlašovací jméno a heslo, nebo se zaregistrujte.

[ANTISPAM] Zadejte pismeno "J" zde:

Právě online: Hosté - 1
Členové - 0
Nejvíce uživatelů online: 409 [21 Led 2021 16:35]
Hosté - 409 / Členové - 0