Legi
Modertor
|
# Zaslno: 10 Be 2013 16:08 - Zmnil/a: Legi
Moľná budete povaľovat titulek za přílią expresívní, nebo dokonce za přehnaný. Vľdy» ovoce obsahuje fruktózu a je přesto vąeobecně doporučovanou potravinou, která patří denně na náą stůl. To je svatá pravda, ovąem to by se fruktóza, nebo řepný cukr (sacharóza), který fruktózu taktéľ obsahuje, nesměl přidávat do spousty potravin, kde byste to moľná ani nečekali. Problémem tedy není v ľádném případě ovoce, ale přílią vysoký příjem fruktózy z průmyslově vyráběného jídla (zde si představte hotovky, fast foody atd.) a slazených nápojů. Člověk není metabolicky adaptován na takové kvanta fruktózy, která se vyskytuje nejen v ovoci, ale hlavně v kukuřičném sirupu, v nealkoholických nápojích atd., stačí jen číst nutriční etikety potravin. Proč je fruktóza tak nebezpečná a jak to celé funguje? Na rozdíl od glukózy, která způsobuje sekreci inzulínu v pankreatu, který se společně s hormonem glukagonem stará o regulaci hladiny cukru v krvi, to fruktóza nečiní, protoľe se z trávícího traktu absorbuje jiným způsobem a pouľívá taktéľ jinou transportní cestu (GLUT5), neľ glukóza (GLUT4). Fruktóza není schopna vstoupit do buňky, protoľe má větąina buňek omezený počet GLUT5 transportérů a je tak z větąiny metabolizována játry. V rámci tohoto metabolického procesu se produkuje glycerol, coľ je základní stavební kámen podkoľního tuku. A jsme přesně tam, kde jsme nechtěli být a to jeątě není bohuľel vąechno. Příjem fruktózy má za následek stimulaci hormonu ghrelinu a kyseliny močové, coľ není vůbec dobré. Ghrelin je totiľ zodpovědný za pocit hladu a kyselina močová je podezřelá z účasti na vzniku kardiovaskulárních chorob. Z logiky věci tedy plyne, ľe čím více přijmete fruktózy, tím větąí budete poci»ovat hlad a začarovaný kruh se uzavírá. Čili závěrem si můľeme zrekapitulovat následují fakta. Ovoce v přiměřeném mnoľství do jídelníčku rozhodně patří, ale je nutno kontrolovat příjem "skrytých" zdrojů sacharózy a fruktózy. Je to také jeden z dosti častých důvodů, proč začínajícím kondičním cvičencům dělá problémy zhubnout, přestoľe se poctivě věnují aerobním aktivitám. Někteří jedinci dokonce mohou i přibrat, protoľe si myslí, ľe musí na základě zvýąeného energetického výdeje, zvýąit také příjem potravy, coľ je apriori velmi správný předpoklad. Pokud je tedy vaąím cílem redukce podkoľního tuku, je nutné nejdříve ze vąeho radikálně změnit stravovací návyky a vyloučit skryté zdroje fruktózy ze stravy.
48let @ 195cm @ 135kg
|
warcraftan
len
|
# Zaslno: 17 Be 2013 12:54
Také je zde riziko, ľe ztratíą enzymatickou schopnost organismu ovoce vstřebat a vyuľít.
o.O
To, ľe teďkom jsem v dietě, neznamená, ľe budu v dietě do smrti a já uľ si nebudu chtít dát banán, to by ovąem bylo ąpatné
Otázka je, jaká je to %procentuální ąance v praxi...
Takový dobroděj
|