Legi
Moderátor
|
# Zasláno: 29 Pro 2012 21:53 - Změnil/a: Legi
Na jednom kulturistickém webu se řešil zajímavý dotaz. Jeden náctiletý cvičenec měl obrovský problém s nabíráním váhy, přestože cvičil a 6-7x denně jedl opravdu velké množství potravy a neváhal vyzkoušet anabolické steroidy. Zkušení kolegové mu radili především zvýšit příjem vhodných tuků, případně snížit počet jídel, aby se snížil dotyčného velmi rychlý metabolismus. Je zajímavé, že tazatel postupně nějaké kilogramy nabral, nejvíce pak po monotematickém příjmu rýžových chlebíčků. Jednalo se dle jeho vyjádřeni o čistou svalovou hmotu bez jakéhokoli podílu tuku, kterého má mimojiné podíl pouhá 4%. Jak je něco takového možné a vyskytuje se tento problém častěji?
Na obě otázky je nutno odpovědět kladně. V následujícím textu se pokusím teoreticky vysvětlit možné důvody a řešení tohoto problému. Předem avizuji, že jde pouze o teoretickou polemiku, která apriori předpokládá bezvadný zdravotní stav, bez sekundárních vlivů jiných vrozených hormonálních poruch a nemocí.
Moje teorie vychází z předpokladu, že tazateli nepomáhal k nabírání zvýšený příjem tuků, ale zvýšený příjem sacharidů s vysokým glykemickým indexem (rýžových chlebíčků), které jak známo výrazně zvyšují produkci hormonu inzulínu. Primárně ovšem neřešme proč v tomto případě nabíral, ale proč při vyvážené stravě nenabíral. Zrychlený metabolismus, což je u náctileté mládeže dosti častý jev, už jsem zmiňoval a je to taky vcelku logické vysvětlení. Ale podle mého názoru to nebude jediný důvod. Je dost pravděpodobné, že zde budou hrát roli také endokrinní žlázy, které produkují hormony, přičemž mám na mysli jeden zcela konkrétní a to hormon Dehydroepiandrosteron (DHEA). Tento hormon, též nazývaný hormonem mládí, je výchozí látkou, ze které vznikají všechny ostatní steroidní hormony a vzniká z cholesterolu. Mimo dalších úžasných funkcí má jednu báječnou vlastnost, že výrazně potlačuje schopnost metabolizovat organismu tuky, takže pokud máte v těle zvýšené množství tohoto hormonu, můžete mít potíže s nabíráním váhy. Hladina hormonu DHEA je nejvyšší přibližně kolem 25. roku života, ale není vyloučeno, že u někoho, kdo má zrychlený metabolismus a přijímá vysoké dávky potravy a tudíž i cholesterolu, může vést k nadprodukci DHEA. Proto snaha o čím dál vyšší příjem potravy vede k začarovanému kruhu, kdy další přijatá energie má za následek čím dál vyšší produkci hormonu DHEA. Někdo by mohl namítnout, že vyšší hladina DHEA by měla za důsledek vyšší produkci testosteronu, čili nárůstu svalové hmoty. Bohužel, ale hormon DHEA umožňuje tělu regulovat vlastní syntézu steroidních hormonů a proto snižuje možnost jejich předávkování. Proto také bylo užívání anabolických steroidních látek u tazatele neučinné. Takže zbývá zase jen ta bezvadná vlastnost DHEA zabraňovat metabolizaci tuků. Z těchto uvedených důvodů pro mě vyplývají asi tři závěry. Pokud máte problém s nabíráním, orientujte se spíše na sacharidy s vyšším glykemickým indexem, snažte se jíst maximálně 3-4 denně, ale úměrně tomu vyšší porce a v neposlední řadě navštivte endokrinologa, ať víte na čem jste. Pro pořádek, to poslední co jsem uvedl, bych udělal jako první. 
48let @ 195cm @ 135kg
|