tetsuo
len
|
# Zaslno: 20 vc 2008 23:41 - Zmnil/a: tetsuo
BCAA = leucin, isoleucin a valin. Tyhle aminokyseliny muzou byt vazane v bilkovinove frakci urcite suroviny, nebo muzou byt v krystalicke podobe.
Nejcastejsi slozkou proteinovych napoju je syrovatkovy koncentrat. V jeho bilkovinovych frakcich je hodne vazane BCAA.
Nicmene, ono chvili trva, nez to zaludek rozstepi (bilkovinu na peptidy a ty pak na aminokyseliny). Krystalicke BCAA (kapsle) funguji rychleji (uz jsou nastepene) a navic umeji zvysit hladinu inzulinu, coz vazane BCAA neumeji.
BCAA jsou anti-katabolicke a pri posilovani se jich spali spousta. Cili cim vice BCAA v libovolne forme, tim mensi katabolizace (rozpad svalu po treninku; jinak - znamena to, ze PRI treninku NEROSTOU svaly, pokud to jeste nekdo nevi).
BCAA jsou navic jedine aminokyseliny, ktere se nemetabolizuji v jatrech, ale rovnou ve svalu. Tzn. ze mnozstvi BCAA nema vliv na vyvazenost ostatnich aminokyselin a cim vic tim lip.
HMB je derivat isoleucinu, je o neco silnejsi. Ale ucinkuje nejlepe pri pravidelnem davkovani behem dne, kdy zabranuje prirozene katabolizaci. Na treninkovy vykon nema vetsi vliv nez krystalicke BCAA. Ucinky HMB navic nejsou dodneska poradne prozkoumany a prokazany. V proteinovych surovinach v prirozene podobe HMB neni obsazeno. Musi se tam kdyz tak primichat. Ale moc nevim, jak by to slo. HMB ma totiz extremne hnusnou chut, cili by se toho do proteinove suroviny ani nedalo moc pridat, aby to sladidla dokazala prekryt. BCAA jsou taky chutove hnusne, ale ne tak moc.
Na otazku, jestli jsou lepsi BCAA nebo HMB, neexistuje dobra odpoved. Obvykle lidi berou HMB, kdyz uz jim nestaci BCAA. Ale neznam nikoho, kdo by uzival driv HMB nez BCAA - a melo to nejaky duvod a vysledky.
_________________________________________
Ono je nejlepsi najit protein s vyvazenym pomerem vsech aminokyselin dle WHO, AS/CS, resp. materskeho mleka.
Pak neni potreba nic stridat, je to naprosto plnohodnotne.
Jednoslozkove proteiny jsou vzdy nevyvazene. Jejich stridanim se prakticky nic neresi. Pokazde vznikne jiny typ dysbalance aminokyselin.
________________________________________
Redeni do mleka - JEDNOZNACNE NE.
Mleko zpomali traveni proteinu (a proteiny pijeme prave kvuli jejich "rychlosti") a vzdy vyvolava dysbalanci.
Redit si vyvazeny protein do mleka je ultrablbost. Vyrobci se namahaji s presnym michanim a my si to kvuli trose chuti - ktera je pritom uplne podruzna - kazime.
Proteiny proste nepijes kvuli tomu, aby ti chutnaly, ale aby fungovaly.
Nový web a fórum o posilování: http://www.body-test.cz/cs/
|
amiCO
len
|
# Zaslno: 22 vc 2008 22:19
Tak s tím mlékem jsi mě vyloľeně nepotěąil...Ráno jsem do toho ąel po hlavě...ale to se fakt nedá chlastat. Mám protein od Championu-čokoládu, ale i přes to vąechno...to prostě fakt nejde. Pakliľe jej ředím v nízkotučném mléce (které je v podstatě voda) je protein absolutně nevyuľit nebo jen trvá déle jeho rozklad? Já se obávám, ľe do vody to fakt nedám...To nejde...BLE
Jinak jeątě k naąemu tématu z minula...Psal jsi o adaptogenech, které zásobují tělo dusíkem nebo tak nějak...Psal jsi, ľe to společně s BCAA také není ąpatný suplement...Jaký adaptogen by si mi doporučil? Koukal jsem na rhodiolu, ale nevím, který výrobek vybrat...poradíą mi prosím.
Jinak mám za sebou daląí film na tvé doporučení - VITAL - je naprosto fantastický. Nyní se snaľím zuby nehty sehnat Bigger, Stronger, Faster. Nevíą kdy bude k dostání?
|
tetsuo
len
|
# Zaslno: 22 vc 2008 23:39
Mas doma mixer a kostky ledu? S tim se da chut proteinu hodne zlepsit. Muzes si z toho vyslehat v podstate vzdycky dobry ledovy koktejl plny peny. Kdyz ty praskove mixy michas jenom lzickou, tak je z toho samozrejme kalna brecka.
K tomu mleku jinak: nizkotucne mleko ma PORAD STEJNY obsah bilkovin (3,2 g/100 ml) a slozeni aminokyselin jako jakekoli jine mleko (plnotucne, polotucne, ale dokonce i acidofilni-kysane). Cili ta dysbalance vznika vzdycky. Akorat bude u kazdeho proteinoveho pripravku jina.
Nevim, jake ma ten tvuj protein slozeni a ani nevim, co s nim presne udela pridani mleka. Nemuzu to takhle z hlavy odhadnout.
Delka traveni se mlekem prodluzuje kvuli - mnozstvi tuku, obsahu laktozy-mlecneho cukru a kvuli nutnosti rozstepit bilkovinu mleka na syrovatku a tvarohovinu.
Rekneme ale, ze po ranu ta rychlost traveni neni tak dulezita.
Adaptogeny zposobuji zadrzovani dusiku z jinych potravin. Pozitivni dusikova bilance = rust.
Rhodiola je hodne silna. Musel bys mi dat na vyber z nejakych konkretnich produktu, v nichz je obsazena.
O Stronger, Bigger, Faster ted nic nevim, pockam si v klidu na DVD verzi. Kurz dolaru je tak nizko, ze objekdnani DVD je vcelku levna zalezitost.
Nový web a fórum o posilování: http://www.body-test.cz/cs/
|