RifleMan
Modertor
|
# Zaslno: 15 Kv 2014 22:19
Ano, lidé často říkají, ľe "hmotnost svalů je větąí něľ tuku", kdyľ vidí, jak se svalovec raduje z hmotnosti svého těla, obzvláą» je-li vyąąí neľ očekával. Vemme si např. takový zdravý, svalnatý typ muľe s výąkou 180 cm, ten můľe bez problémů váľit aľ 90 kg, zatímco typ s beztvarou, baculatou postavou stejné výąky, který sice sportuje, ale má hodně tělesného tuku, můľe váľit méně.
Rozdíl v hmotnostech obou muľů lze přisoudit rozdílu v hustotách (měrných objemech) svalů (nebo netučné - "libové" - tkáně) a tělesného tuku. Svalová tkáň váľí na jednotku objemu více neľ tuk. Přesněji, hustota svalů a jiných netučných tkání (jako např. kostí) se pohybuje od 1.1 g/cm3, zatímco hustota tělesného tuku je přibliľně 0.9 g/cm3.
V laboratořích tento rozdíl vyuľívají při určování sloľení lidského těla. Pouľívají techniku, při níľ se váľí osoba ponořená ve vodě a tato hmotnost se srovná s hmotností osoby na vzduchu. Tento postup, zvaný "hydrostatické váľení", určí procentový obsah tělesného tuku výpočtem celkové hustoty těla. Čím méně pak organismus ponořený ve vodě váľí, tím víc tělesného tuku obsahuje - tuk plave, protoľe jeho hustota je niľąí neľ hustota vody (1.0 g/cm3). Naopak, vaąe hmotnost naměřená ve vodě bude vyąąí, je-li procentový obsah svalové tkáně v organismu větąí, coľ způsobí potápění či klesání těla ve vodě, protoľe má větąí hustotu neľ voda.
Protoľe svaly váľí na jednotku objemu více neľ tuk, měření obezity známé jako Body Mass Index (BMI) dává v některých případech chybné hodnoty. BMI je pouze poměr mezi hmotností a výąkou, coľ nebere v úvahu sloľení organismu. Je-li vaąe BMI přes 25, máte nadváhu, je-li přes 30, nastává obezita. Zpátky k naąim pánům - zdravý svalnatý typ (180/90) by měl BMI přes 27 a tabulky by jen řadily mezi lidi s nadváhou, jehobuclatý protějąek můľe snadno zhodit pár kilo ze svých tukových zásob a dostane se pod hranici BMI 25. Nebude podle tabulek povaľovám za člověka s nadváhou, i kdyľ opat bude pravdou. Proto jsou měření BMI omezena - není rozhodující sloľení těla.
Nyní zpět k úvodní otázce: proč je tak těľké zbavit se tělesného tuku? Tělesný tuk je nejbohatąím zdrojem energie a tělo energii přechovává právě ve formě tuku - v kaľdém gramu tuku je aľ 9 cal (uloľené sacharidy poskytují pouze 4 cal/g, bílkoviny větąinou jako zdroj energie vyuľívány nejsou - slouľí pro stavbu svalů a jiných tkání). Chceme-li se zbavit jen 0.5 kg tuku, musíme spálit navíc 3500 cal - budeme méně jíst a více sportovat - nejlépe kombinace obojího.
Přenesme nyní tyto hustoty na jídlo. Lľička másla nebo jiného tuku má přibliľně 50 cal, zatímco lľička cukru obsahuje jenom míně neľ 20 cal, i kdyľ hmotnost obou lľiček je stejná. Stejné je to v naąem těle, tuk v potravinách je bohatějąí na kalorie neľ sacharidy nebo bílkoivny. Ano, je lehčí - ale váľe se na něj mnohem více energie.
Pouľitá literatura::
Does Fat Weigh Less Then Muscle? by Liz Applegate - WebMD Medical News
S pozdravem
Jan Jícha
|